top of page

SEKİZGEN PLANLI KLASİK CAMİ

SEKİZGEN PLANLI MODERN KLASİK ÜSLUPTA CAMİ

Sadece iyi tasarım yetmez.  " KALİTE " yi de gözetmek gerekir. Kalite sayesinde eserler uzun süre canlı kalır.Hele camilerde ve diğer anıtsal yapılarda ise -atalarımızın yaptığı gibi - özellikle ön planda tutmak gerekir. Bir düşünün,  eğer Mimar Sinan çağında betonarme olsaydı ve Koca Sinan bir yanlışlık yapıp Süleymaniye yahut Selimiye'yi betonarme inşa etmiş olsaydı -ki hiç öyle bir iş yapmayacağını düşünüyorum - , bugün ne Süleymaniye'den , ne Selimiye'den eser kalmayacaktı.  Yani en çok övündüğümüz Mimar Sinanımız ile ne yazık ki övünemeyecektik.

Bu açıdan bakılınca son yüzyılda yapılan hiçbir eserin geleceğe kalmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna Anıt-Kabir de dahildir. Çünkü konstrüksiyonu betonarmedir.

 

Cami projelerinde düsturum: Binyıllara Hitap Etmek

 

Bu projede klasik dönemin kalite anlayışına uygun olarak GELENEKSEL SİSTEME GERİ DÖNDÜK AMA ONU GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİ İLE İLERİ TAŞIDIK. Caminin alt yarısı masif çift cidarlı doğal taş ve horasan harcı ile, üst yarısı ise lamine ahşap ile inşa edilecektir. Bu şekilde bina kuş gibi hafif,çelik gibi sağlam bir taşıyıcı sisteme sahip olacaktır. Fil gibi değil, arap atı gibi.

 

Bin yıllara hitabetmek ancak binlerce yıl dayanan malzemeler ile mümkündür. Bunlar da doğal taş ve horasan harcıdır.

 

Doğal taş: 

Doğal taşın ömrü binyıllarla ölçülür.Ülkemizde doğal taş bol ve ucuzdur.Son yıllarda yeni  teknoloji ile kolayca üretilmektedir.

 

Horasan Harcı:

Horasan harcı, betonun aksine yıllar geçtikçe sağlamlaşır. Binyıllar önceden gelen horasan harcı ile inşa edilmiş yapılar hala ayaktadır.

 

İçi boşaltılmış masif taş duvarlar:

 

Faydaları:

1-Bina hafifler

2-Aradaki hava boşluğu hem tesisat için kullanılır, hem de izolasyon sağlar.

3- Ağırlıktan gelen statik moment azalır, deprem yüklerine ve zamanın etkisine daha çok direnir

4- İnşa süresi kısalır

5- Maliyet azalır.

 

Lamine Ahşap

lamine ahşap  ileri ülkelerde uzun ömrü nedeniyle artık tercih edilmektedir. Günümüz teknolojisi ve global ekonomi sayesinde ucuz ve kaliteli ahşap bulmak kolaydır.

 

Temperli çift bombeli lamine cam örtüsü

 

Cami, bilgisayarlı fabrika ortamında üretimliş milimetrik hassasiyetli ahşap kubbe üzerine yine bilgisayarlı ve  3D tasarımla elde edilmiş ölçü ve formlarda üretilecek cam ile kaplanacaktır. Cam 3 katmandan oluşmakta  ve arasındaki katmanlarda rezistans bulunmaktadır. Ultraviyole ışınlarına ve kirlenmeye karşı tedbirler alınlıştır. 

 

 

Üslup    : Modern- Klasik

 

Modern-Klasik Üslup ile kastımız öz olarak şudur:  "Sadece niceliğe önem veren soysuz bakış yerine geçmişinden aldığı disiplin, yöntem, üslup üzerine çağın değerlerini ekleyebilen gerçek mimarlık. (mimesis değil)"

Mimesis: mimarlıkta kaba taklit

 

"GERÇEK MİMARLIK"  iddiamızı şöyle açıklıyoruz :

 

a- Formel olarak : Dini yapılarımızın formları ile uğraşmak gereksizdir. Çünkü, form yüz yıllar boyunca milletin algısında birkaç öge ile yer etmiştir. Bunlar minare, kubbe, aşağıdan yukarıya doğru yumuşakça yükselen  ana yapı. Camiye giden inançlı kitlelerin algısında bu formlar yer etmiştir. Formları değiştirmek, kubbe yerine piramit ısrarı, minareleri kaba, ayrıntısızve özellikle gelenekten koparma gayretleri bazılarınca modernlik olarak algılanıyor. Bu anlayışın farkıl alanlarda tezahürü şu şekilde oluşmaktadır:

- Dekolteyi modernlik zannetmek.

-Batı müziği dinlemeyi modernlik sanmak.

-Toplantılarda, düğünlerde dans ediyormuş gibi yapmak ama toplantının sonunda çiftetelli oynamak.

İşte camilere bu bakış açısı ile bakmıyoruz. 16. yüzyılda Mimar Sinan ile zirveye ulaşan cami formunu illa da değiştirmek için bir çabamız yoktur.Ancak, elbette günümüz teknolojisinin ve çağın gereklerini de camilerimize yansıtmamız gerekir.

 

b-Yapı tekniği açısından 

Klasik camilerimiz yapıldığı dönemin mühendislik imkanları ile ancak ağırlığından kazandığı statik moment ile ayakta duran yapılardır. Bu nedenle büyük miktarda taş yığınları ile inşa edilmişlerdir. Çünkü ancak çok taş yığarak bunu yapabiliyorlardı. Oysa günümüzde mühendislik hesaplarını üstatlarımızdan çok daha ilerde yapabilecek imkanlara sahibiz. Bu imkanlar elimizde ise, o zaman bunu kullanmak gerekir. 

Biz de bunu yaptık. Ana yapıyı binlerce yıl doğa şartlarına mukavemet edebilen doğal taş ile, ama gereksizce taş yığarak değil, çekme bölgelerine yapılan mühendislik takviyeleri ile daha az taş kullanarak inşa ettik. Kubbeyi ahşap ile inşa ederek yapı toplam ağırlığını çok azalttık.

Bu şekilde tüy gibi hafif ama çelik gibi sağlam bir konstrüksiyon elde ettik.

 

Klasik formu bozmadan teknoloji kullanarak atalarımızın yaptığını daha ileri taşımak istedik. Herkesin yapması gerekenin de bu olduğuna inanıyoruz.

bottom of page