top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Corpus Callosum kanalı



İnsan beyninin sağ ve sol yarım küreleri “Corpus Callosum” adı verilen bir nörolojik köprü ile birbirine bağlıdır. Günümüz insanlarının muhakeme gücü, sağ ve sol yarım kürelerin sürekli birbirlerine alternatif sunması ve bunlardan birinin kazanması ile kararlarını vermesinden kaynaklanır. Yani sağ ve sol beyin sürekli birbirleri ile istişare ederler.

Julian Jaynes Amerikalı bir psikologtur. Jaynes, bundan 3000 yıl kadar önce sağ ve sol beyin arasındaki nörolojik köprünün günümüzden çok daha az gelişmiş olduğunu ve örneğin Sumerlerin hiç muhakeme yapmadıkları, sadece olayları olduğu gibi aktardıkları savı ile 3000 yılda insan beyninin geliştiğini savunmaktadır.

Her ne kadar ben Jaynes’in bu görüşüne tam olarak katılmasam da, günümüzde yaşadıklarımız ve ülkemizin düşünce ikliminin durumunu değerlendirip şunu söyleyebilirim:

Günümüz insanlarının bazılarında “Corpus Callosum” köprüsünün iletişiminde bazı tıkanmalar yaşanmaktadır. Bunun sonucu da bazı insanlar muhakeme yapma gereğini duymamakta, kalıp halinde aldıkları bazı düşünce paketlerini guguk kuşu gibi belli aralıklarla savunmaktadırlar. Kimdir bunlar? Bunların kim olduğunu ancak “Corpus Callosum” köprüsü iletişime açık olan insanlar görebilmektedir.

“Corpus Callosum” köprüsünde trafik sıkışıklığı istatistiklerinde necip Türk Milletimiz ne yazık ki başa güreşmektedir.


43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page