top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

15 Temmuz Şehitler Anıtı yarın açılacak.



Bundan yaklaşık bir yıl önce, hain işgal girişiminden birkaç gün sonra, cumhurbaşkanımızın bir hitabında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yanındaki tepede bir şehitler anıtı yapılacağını duyar duymaz çalışmaya başlamış ve hazırladığım projeyi gerek resmi yolla ve gerekse şifahen ulaştırıp cumhurbaşkanımızın görmesini sağlamaya çalışmıştım.

Projemi görüp görmediğini bilmiyorum.

Sayın mimar M. Hilmi Şenalp'in hazırlamış olduğu projenin başladığını yaklaşık 15 gün kadar önce öğrenince önce sevindim. Ancak projeyi inceleyince doğrusu hayal kırıklığına değil, şaşkınlığa düştüm. Anıtın ölçüleri şöyle: " Kubbenin kapladığı alan yaklaşık 130 metrekare. Açıklığı 11 metre, 9.5 metre.Anıt hemen yanındaki villanın havuzundan küçük !!!

100 m uzaklıktan görmek, belki mümkün.

Ben ise Boğaziçi'nin birçok noktasından çıplak gözle hemen fark edilebilecek ve 80 m yüksekliğinde bir abide düşünmüş ve şöyle bir hayal kurmuştum: "Muhterem Cumhurbaşkanı 80 m yetmez. 200 m. yüksekliğinde yapalım diyecekti.."

Bu abideyi kalıcı malzeme ile yani masif taş ile inşa ederek bin yıllara hitap etmesini düşünmüştüm. Dört ayağın her biri 5x5 m idi. İnşa edilen anıtın malzeme bilgisi ise şöyle: "Kubbede çelik konstrüksiyon üzerine, 5 cm kalınlığında küfeki taşı kaplama yapıldı."

Sadece 5 cm kalınlığında ve üstelik küfeki taşı ile ve üstelik çelik konstrüksiyona kaplama olması hayret verici değil mi?

Abidenin ismine gazileri de ilave etmiştim: " 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Abidesi"

İnşa edilen ile benim hayalim arasındaki bu muazzam fark benim vizyonumun eksik olmasından mı, yoksa 15 Temmuz hain işgal girişimini gereğinden çok abartmamdan mı kaynaklanıyor? Elbette ki hayır.

Muhterem cumhurbaşkanının taşıdığı ağır sorumluluğunun onda yarattığı yorgunluktan mı, yoksa onun kendi vizyonunda adam bulma sıkıntısının bıkkınlığından olana razı gelmekten mi, ya da bilmediğimiz başka bir sebeple mi anıtın küçücük olduğunu ve kalıcı olmadığını fark edemedi bilemiyorum. Eğer fark etseydi hemen bu hatayı düzelteceğinden hiç kuşkum yok.

Şu bir gerçek ki, bu anıt bir süre geçici hizmet verirken milletimizin büyüklüğüne ve 15 Temmuz zaferimizin tarihimizdeki önemine yakışır bir " ABİDE " inşa edilmesi şart.

Merak edenler projemi şu linkte görebilirler: https://www.youtube.com/watch?v=ITokiG8PtHM&t=517s


37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page