top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Aspendos Tiyatrosu


( Bu yazı web sayfamda 1998'den bu yana bulunmaktadır. )

Günümüz üslubu ile değerlendirme:


Xenon , Agrusluları iyi kandırmış. Gereksiz yere 17.000 kişilik tiyatro binasını Roma İmparatorluğu'na yüklemiş.Bütün araştırmalarıma rağmen , tiyatroyu yapan mudait Xenon'un ihaleyi % kaç kırım ile aldığını bulamadım. Ancak ihalede usulsüzlük olduğu kesin. Çünkü çok spekülasyon var.

Xenon iyi götürmiş belli ki...

İnşa esnasında yapılan değerlendirmeler :

( Eski kaynaklardan alınmıştır)

Xenon hakkında çağında büyük spekülasyonlar yapımıştır. Mimar olmadığı, bu işten anlamadığı hep konuşulmuştur.

Hatta ilk poyraz esintisinde yıkılacağı bile söylenmiştir.

Aspendos Tiyatrosu (Belkıs) hakkında Teknik açıklama :

Antalya'nın 48 km. doğusunda Side'ye 38 km mesafede 2. Yüzyılda İmparator Antonius Piu zamanında (138-164) inşa edilen Aspendos Tiyatrosu , İlkçağ'da kurulmuş antik kentin (Aspendos) en önemli yapısdır.

13. yüzyılda Selçuklar yapıyı kervansaray olarak kullanmış ve tipik Selçuklu mimarisi tarzında bir kemerle yapının kuzey tarafını sağlamlaştırmışlardır. Mimarı : Aspendos'lu Theodorus'un oğlu Xenon.

Aspendos Tiyatrosu (Belkıs) gerçek değerlendirmem :


Mimar Xenon, antik dönemin diğer mimarları gibi. o kadar nitelikli bir eser ortaya çıkarmış ki, 2000 yılda fiziksel öneminden bir şey kaybetmemiş olduğu gibi, asıl hayranlık uyandıran, ekonomik ömrünün de binlerce yıl daha devam edecek olması. Bu durumda, maliyeti deredeyse sıfıra yaklaşıyor. Xenon, Allah senden razı olsun.



41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page