top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Sade bir iddiam var



Sade bir iddiam var

Teknolojinin amansız gelişmesi karşısında ürküntü içindeyim. İnsanlığın birkaç on bin yıllık muhteşem macerası acaba bu maceranın kahramanı insanlığın ürettiği teknoloji tarafından mı sonlandırılacak yoksa teknoloji insanlığa uzun bir gelecek mi sağlayacak, doğrusu emin değilim.

Bazen keşke tarihteki parlak insanlar daha az olsaydı da gelişme bu kadar hızlı olmasaydı diye düşünüyorum. O zaman belki Dünya bu kadar harap olmazdı. Yaradanın bu muhteşem eserinin “evrenin mavi gezegeninin ” bir eşi daha olacağını hayal edemiyorum.Bu nedenle de bu muhteşem esere hoyrat davranmamızın hesabı sorulacaktır diye düşünüyorum.

Bu bağlamda, her insanın ana görevi üretmek ama "bize bahşedilen kaynaklara saygı göstererek" üretmek ve Dünya’yı daha güzelleştirmek olmalıdır.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği gerçeği ve önüne geçilemez nüfus artışı ve buna bağlı olarak kaynakların hızla tüketilmesinin karşısında insanlığın bu kadar duyarsız kalmasını hayretle izliyorum.

Bu kalabalıkta kendi yolumda devam ediyorum."Bildiğin yolda yalnız yürümeye devam edeceksin" sözü bana kuvvet veriyor.

Mimar olmanın getirdiği sorumlulukla, doğanın eşsiz ve mükemmel teknolojisinin oluşturduğu ürünleri mümkün olan her yerde kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü doğal malzemeler endüstriyel malzemelerden daha sağlam, daha uzun ömürlü, daha sağlıklı ve daha insanidir. Teknoloji ürünü malzemeler ile doğal malzemeler arasında yaptığım tercihlerle, yapıları insana ve doğaya zarar veren beton yerine sağlıklı, uzun ömürlü, hafif, dolayısıyla yapılar için daha uygun olan ahşaptan yapmakta gereken yerlerde de kagir malzeme ile desteklemekteyim. Doğal teknoloji anayasamın değiştirilemez birinci maddesi.

Biliniz ki, Newton’un başına “TAŞ” düşünceye kadar bekleyerek yerçekimini ertelemek mümkün değildir. Ayrıca, yerçekimi deprem anında kendini daha çok belli eder. Üstüne üstlük ülkemizde daha çok kendini belli ediyor. Bu nedenle karmaşık mühendislik hesapları ile ayakta tutulan yapılar yerine basit ve sağlamlığı herkes tarafından anlaşılabilen yapıları tercih ediyorum. Yerçekimine saygı anayasamın değiştirilemez ikinci maddesi.

Erkan İNCE Mimar İTÜ


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page